Cybercrime wordt wereldwijd gezien als een van de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven. De laatste tijd komt deze nieuwe misdaadvorm steeds dichterbij. Afgelopen periode waren de cybercriminelen weer volop in het nieuws. De online criminelen gijzelden bestanden van bedrijven en vroegen losgeld om weer toegang te kunnen krijgen tot hun eigen data. Phielix Verzekeringen uit Reeuwijk speelt met nieuwe verzekeringsproducten en dienstverlening in op deze actualiteit.

 

Volgens Tiny Phielix, eigenaar van Phielix Verzekeringen, is het van belang dat bedrijven twee belangrijke stappen zetten. “Enerzijds zullen ze moeten investeren in goede IT-beveiliging, dit is echter nooit 100% betrouwbaar, anderzijds is een vangnet in de vorm van een verzekering onontbeerlijk. Veel MKB’ers hebben zoiets van ‘het overkomt ons toch niet’. Wij zien het als onze taak om hen op de risico’s te wijzen, want juist het MKB zal komende jaren de nummer 1 prooi voor cybercriminelen zijn. Daar waar grote bedrijven al steeds meer zijn doordrongen van de cybergevaren en hebben gekozen voor een deugdelijk beveilingssysteem, hebben MKB’ers de beveiliging vaak niet beter geregeld dan de gemiddelde particulier.“

 

Enkele cijfers op een rij
De totale schade aan auto’s in Nederland is op jaarbasis jaar 2,9 miljard euro. De schade naar aanleiding van cybercriminaliteit 10 miljard;
– 29% van de bedrijven is op frequente basis onderhevig aan een cyberaanval;
– 24% van de bedrijven loopt schade en dataverlies op;
– 20% van de aangevallen bedrijven ervaren hierna een inkomsten- of reputatieverlies.

 

Phielix deelt de risico’s als gevolg van cybercrime in op bedrijfsrisico’s en aansprakelijkheidsrisico’s.

 

Bedrijfsrisco’s
“In de eerste plaats loopt het bedrijf zelf een risico, ook wel eigen schade genoemd. Je moet dan denken aan bedrijfsvoering die stil komt te liggen en data-inbreuk. Bij data-inbreuk verliest het bedrijf naast kostbare klantgegevens ook goodwill en loopt het imagoschade op. Andere bedrijfsrisico’s zijn cyberafpersing en hackerschade. In het laatste geval zitten de schade en kosten in het herstel van de website, intranet, netwerk, computersysteem en bijbehorende programma’s.”

 

Aansprakelijkheidsrisico’s
“Organisaties lopen aansprakelijkheidsrisico’s wanneer ze beschikken over persoons- of betaalkaartgegevens van hun relaties of wanneer ze grote hoeveelheden gegevens van derden verwerken. Ook wanneer een bedrijf medische gegevens in de systemen heeft of als deze systemen zijn gekoppeld met die van andere organisaties, loopt de betreffende onderneming risico om aansprakelijk te worden gesteld. Dit zijn risico’s die op de traditionele aansprakelijkheidsverzekeringen niet of nauwelijks zijn gedekt. In dat geval adviseren wij om in kaart te (laten) brengen welke aansprakelijkheidsrisico’s zij lopen en in hoeverre deze risico’s zijn afgedekt met een verzekering.” De uitspraak “Cybercrime overkomt ons toch niet” is een veelgehoorde uitspraak onder MKB’ers, maar helaas onjuist.

 

Risico’s inzichtelijk maken
“Als assurantieadviseur zijn wij ons ervan bewust om dat we onze rol moeten pakken gezien alle ontwikkeling op het gebied van cybercriminaliteit. Het doel van Phielix Verzekeringen is om met onze verzekeringskennis en persoonlijke benadering het beste advies te geven. Wij zoeken het niet in snelle groei, maar in kwaliteitsadvies en preventieve maatregelen. Dit zorgt ervoor dat onze klanten loyaal zijn en wij gestaag groeien. Ook nieuwe risico’s proberen we zo helder en inzichtelijk als mogelijk te maken zodat onze klanten een goed doordachte beslissing kunnen nemen. Dáár gaat het ons om.

 

Reeuwijk, 18 april 2019

Voor informatie:

Phielix Verzekeringen

Contactpersoon: Tiny Phielix

tel: 0182-395588

 

tiny@phielixgroep.nl